ТОПЛИНЕН УДАР ПРИ КУЧЕТО


   Здравейте,
   Скъпи приятели и приятели на животните!

  Лятото е в разгара си, а горещините непоносими. Всекидневно ни дават съвети как да се предпазваме от жегите, но замисляме ли се как нашия домашен любимец преживява тези жеги?! Разбира се не по-леко от нас. Затова реших да ви напиша няколко препоръки как да предпазим нашия симпатяга на четири лапи от топлинен удар.
Когато температурите са над 37С на вън, вие трябва да следите състоянието на вашето куче. Те не са пригодени да понасят високи температури. Кучетата нямат потни жлези по тялото си. Отделят пот единствено между пръстите на лапите си и регулират своята температура чрез дишане.
В горещите дни ако е възможно не го извеждайте на разходка в обедните часове на деня и не го оставяйте на слънце.
  Ако забележите, че кучето ви се лигави, задъхва, изглежда притеснено или уморено, веднага му дайте студена вода и го поставете на хладно място. Други симптоми на топлинен удар са ускорена сърдечна дейност, топли уши, нос и крайници, диария, подут език. Затова е важно да осигурите на домашният си любимец място в къщи където да е защитен от слънцето или да има включена климатична инсталация.
  Ако Ви няма през целия ден в къщи задължително му оставете купа с прясна вода.
  При забелязване на симптомите веднага спрете и поставете кучето на сянка. Дайте му да пие хладка вода, но никога не му давайте на сила вода ако е в безсъзнание и не го местете. В такъв случай го напръскайте обилно със студена вода, и поставете студени хавлии около главата и тялото му, не го засипвайте директно с лед, рязкото понижаване на температурата допълнително ще затрудни вътрешните му органи.Обадете се незабавно на вашият ветеринарен лекар.
  Кучетата от брахиоцефалните породи (мопс, боксер, английски булдог пекинез и др.) са предразположени към топлинен удар поради затрудненото дишане. Също така и кучетата с наднормено тегло.
  Скъпи приятели и приятели на животните ,след като прочетохте съветите ми, грабвайте каишката и тръгвайте на разходка в парка през хладните часове на деня.